Uusi kuntasopimus tuo palkankorotuksia ja perhevapaan uudistuksen

  • Kirjoittaja: Neetta Eriksson
  • Päiväys:

Kunta-alan uusi virka- ja työehtosopimus on lähtökohtaisesti hyvä, eikä sopimukseen kirjattu työehtojen heikennyksiä.

Pitkällisten vaiheiden jälkeen solmittu sopimus takaa jäsenillemme hyvät palkankorotukset. Edistystä tapahtui myös työelämän laatukysymyksissä. Esimerkiksi perhevapaata koskevat määräykset paranivat siten, että toisen vanhemman palkallinen perhevapaa piteni 32 päivään.

Yleiskorotuksia ja paikallisia eriä

Nyt neuvotellut palkankorotukset ovat kahtalaisia. Osa korotuksista tulee yleiskorotuksina, eli ne tulevat automaattisesti kaikille kunta-alan sopimuksen piirissä oleville. Osa korotuksista on puolestaan paikallisia eriä, joiden kohdentamisesta neuvotellaan erikseen. Näihin neuvotteluihin osallistuvat sekä henkilöstön edustajat eli pääluottamusmiehet että työnantajan edustajat.

Vaikka sopimus on siis lähtökohtaisesti korotuksiltaan hyvätasoinen, on meidän jatkossakin oltava tarkkana, että järjestelyerät kohdentuvat myös edustamillemme aloille

Jo neuvotellut yleiskorotukset voivat nousta vielä entisestään. Tämän sopimuksen erityispiirre on se, että tiettyjen vientiteollisuuden liittojen sopimusratkaisut voivat vaikuttaa myös kuntasopimukseen korottavasti. On sovittu, että kuntasektorin jäsenille tulee automaattisesti prosenttikorotus, mikäli nämä vientiteollisuuden liitot neuvottelevat kunta-alaa paremman sopimuksen. Tämä on poikkeuksellista, mutta kuroo nyt umpeen sitä palkkakuoppaa, mikä on päässyt syntymään edustamiemme alojen ja teollisuusliittojen välille.

Näin palkat nousevat – lue lisää Kuntatiimistä!

Kunta-alan sopimus on kolmivuotinen, joka takaa työrauhan kuntasektorille pitkäksi aikaa eteenpäin. Kolmen vuoden aikana jäsenillemme maksettavat palkankorotukset ovat aiempia vuosia suuremmat. Lisäksi vuoteen 2027 ulottuva viisivuotinen palkkaohjelma tuo mukanaan keinot edustamiemme alojen palkkauksen korjaamiseen. Lue tarkemmin perhevapaan uudistuksesta, korotuksista ja palkkaohjelmasta Kuntatiimin artikkelista.

Sovitut palkankorotukset:

2022: 2 % yleiskorotus sekä 0,5 %  järjestelyerä
2023: 1,9 % tai enemmän riippuen vientiteollisuuden palkkaratkaisusta
2024: 1,9 % tai enemmän riippuen vientiteollisuuden palkkaratkaisusta
Kuntasektorin palkkaohjelma 2023 – 2027

2023 1,2 prosenttia järjestelyerä
2024 0,4 prosenttia järjestelyerä
2024 0,6 prosenttia järjestelyerä
2025 0,8 prosenttia järjestelyerä
2026 0,8 prosenttia järjestelyerä
2027 1,2 prosenttia järjestelyerä

Kirjoittaja

Neetta Eriksson
Palvelu- ja koulutussuunnittelija

Vuodesta 2021 lähtien Kumulassa työskennellyt Neetta innostuu kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Neetan sydän sykkii tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman työelämän puolesta. Ennen Kumulaan siirtymistä hän on työskennellyt pitkään kunta-alalla erilaisissa tehtävissä mm. tapahtumatuotannossa ja kaupunkitutkimuksen parissa sekä JUKOn luottamusmiehenä.

neetta.eriksson@kumula.fi 040 124 55 71