Kuntien asiantuntijatyöstä pitää maksaa tehtävien vaativuuden edellyttämää palkkaa

  • Kirjoittaja: Jussi Näri
  • Päiväys:

Julkisuudessa kuntatyön palkkakeskustelu kääntyy usein hoitajiin ja opettajiin, vaikka lähes koko kuntasektorin palkkaus laahaa perässä.

Kun mediassa on puhuttu kuntien matalapalkka-aloista, on lähes poikkeuksetta viitattu hoitajiin ja opettajiin. Molemmista ryhmistä on raportoitu työn kuormittavuuden kasvaneen korona-aikana palkkaan nähden sietämättömäksi. Mitä lähemmäs kunta-alan sopimusneuvottelut ehtivät, sitä enemmän median ilmatilaa palkkakeskusteluista ovat hallinneet samat ryhmät. Ymmärrettävää tämäkin, kun on kyse suurista ammattiryhmistä.

Mahtuu kuntiin muitakin alipalkka-aloja. Matalasti palkattua kuntien asiantuntijatyötä tehdään liki kaikilla kuntien toimialoilla. Esimerkiksi kirjastotyön kehnon palkkauksen parantaminen on ollut vaatimuksemme aina. Tässä onkin viime vuosina edistytty, jos kohta samaan aikaan ovat nousseet myös muut kuntasektorin palkat.

Asiantuntijan tehtävistä tulee siis maksaa asiantuntijan palkka. Esimerkiksi hiljattain pääkaupunkiseudulla haettiin korkeasti koulutettua asiantuntijaa vastuulliseen vuorovaikutussuunnittelijan tehtävään kaupunkilaisten osallistamiseen. Tehtävänkuvaan oli määritelty laajasti erilaisia kelpoisuusehtoja kielitaitovaatimuksineen. Tehtävään edellytetyt pätevyysvaatimukset alkoivat viestinnän spesifeistä taidoista päättyen erilaisten vuorovaikutusmenetelmien hallintaan. Palkkaa tehtävästä työnantaja oli valmis maksaan 2600 € /kk. Tällainen ei ole missään suhteessa työnhakijalta edellytettyyn osaamiseen. Olemme aiemmin ottaneet kantaa tehtävänkuviin, jossa henkilön työtehtävien päälle on surutta lätkäisty esihenkilötyötä ja käytännön johtamista ilman minkäänlaista vaikutusta palkkaukseen. Työkuormalla motivointi kun harvemmin kantaa kovin pitkälle.

Neuvottelukierroksen kynnyksellä muistutamme kunta-alan palkkauksesta. Esimerkiksi kirjastoissa tehtävä asiantuntijatyö on vaativaa kansalaisten parissa tehtävää hyvinvointityötä, jolla on merkittävä vaikutus sivistykseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Siksi kuntien alipalkka-alojen kehno tilanne pitää korjata monivuotisella palkkaohjelmalla. Piste.

Kirjoittaja

Jussi Näri
Toiminnanjohtaja

Jussi on työskennellyt Kumulassa pitkään ja seurannut kunta-alan työmarkkinoita jo vuodesta 2007. Edunvalvonta, työelämän kehittäminen ja kuntatyön arvostuksen lisääminen ovat toiminnanjohtajan työn kovaa ydintä. Jussi rakastaa kuntahallintoa sekä kirjastoja ja innostuu helposti myös yhdenvertaisuus- ja perusoikeuskysymyksistä.

jussi.nari@kumula.fi 0400 816 284