Kumula ja Kirjastoseura: Valtionosuusleikkaukset vaarantavat kirjastopalvelut

  • Kirjoittaja: Jussi Näri
  • Päiväys:

Olemme huolissamme kuntapalveluista ja niitä tuottavasta henkilöstöstä.

Valtionvarainministeriö ilmoitti perjantaina 17.11.2023 kuntien valtionosuuksien merkittävistä yli 400 miljoonan ylimääräisistä leikkauksista.

Kuntien veroprosenttien tuli olla ilmoitettuna 17.11.2023 mennessä. Näin ollen kuntien on mahdotonta reagoida valtionosuuksien leikkauksiin esimerkiksi kuntaveron muutoksilla. Vaikuttaisikin siltä, että kuntapalveluihin kohdistuu ensi vuonna leikkauksia, jotka ovat odotettua paljon rajumpia.

Kun kuntien hallinto on jo supistettu minimiin, näyttäytyy kirjasto ja kulttuuri helppoina säästökohteina. Ne ovat kuitenkin kuntalaisille olennaisen tärkeitä palveluita, vaikka niiden osuus kuntien kokonaismenoista onkin pieni. Näistä palveluista leikkaamalla kuntien taloutta ei pelasteta.

Jussi Näri
Toiminnanjohtaja
Kuntien asiantuntijat – KUMULA ry

Juha Manninen
Toiminnanjohtaja
Suomen Kirjastoseura ry

Kirjoittaja

Jussi Näri
Toiminnanjohtaja

Jussi on työskennellyt Kumulassa pitkään ja seurannut kunta-alan työmarkkinoita jo vuodesta 2007. Edunvalvonta, työelämän kehittäminen ja kuntatyön arvostuksen lisääminen ovat toiminnanjohtajan työn kovaa ydintä. Jussi rakastaa kuntahallintoa sekä kirjastoja ja innostuu helposti myös yhdenvertaisuus- ja perusoikeuskysymyksistä.

jussi.nari@kumula.fi 0400 816 284