Kirjastoihin etsitään superihmistä

  • Kirjoittaja: Jussi Näri
  • Päiväys:

Vastaava kirjastonhoitaja, jonka tehtäviin kuuluu johtaminen, budjetointi, kuntamarkkinointi sekä koko kaupungin viestintä.

Tai kirjastonjohtaja, jonka tehtäviin kuuluu esimiestyö, talous, kehittäminen, hankinnat sekä kulttuurituottajan tehtävät alkaen tapahtumien tuottamisesta tapahtumainfraan, tiloihin ja tekniikkaan ja näille rahoituksen hankkiminen.

Tai kirjastonjohtaja, jonka tehtäviin kuuluu myös sivistys- ja hyvinvointitoimen asiantuntijatehtävät alkaen työehtosopimusten tulkinnoista kansalaisyhteiskuntatyön kehittämistehtäviin ja ”yleisiin asiantuntijatehtäviin”.

Tässä on esimerkkejä viime aikaisista kirjastojen rekrytointi-ilmoituksista. Näyttäisi siltä, että kirjastoihin etsitään aikamoisia superihmisiä. Kun kunnat järjestävät toimintojaan uudelleen, myös työntekijöiden tehtävänkuvia muokataan uusiksi. Valitettavan monessa kunnassa ovat tavoitteet ja keinot lähteneet monin osin eri laduille

Kuntapalvelujen järjestäminen on vaativaa asiantuntijatyötä. Useiden tehtäväkuvien yhdistäminen kirjastopalveluista vastaavan vastuisiin vaarantaa kirjaston kehittämisen kuntalaisten parhaaksi. Viranhaltijankin vieteri kyllä venyy pitkäksi, mutta kun työpöydälle ladotaan kolmen ihmisen työt, on tuloksena usein väsynyt ihminen ja pohjamutiin vedetty työnantajakuva.

Kirjastopalvelujen järjestäminen on kuntien lakisääteinen tehtävä. On tärkeää, että kuntapäättäjät ovat havainneet myös kulttuuritapahtumien merkityksen kuntien vetovoimatekijänä. On hienoa, että kuntamarkkinointiin halutaan panostaa yhä enemmän. Kirjasto- ja kulttuuripalveluiden järjestäminen on kuitenkin vaativaa asiantuntijatyötä. Sitä työtä ei voi vain työntää jonkun hoidettavaksi, ja siitä kuuluu maksaa työn vaativuuden mukaista palkkaa.

Jussi Näri
Toiminnanjohtaja
Kumula ry

Juha Manninen
Toiminnanjohtaja
Suomen Kirjastoseura ry

Kirjoittaja

Jussi Näri
Toiminnanjohtaja

Jussi on työskennellyt Kumulassa pitkään ja seurannut kunta-alan työmarkkinoita jo vuodesta 2007. Edunvalvonta, työelämän kehittäminen ja kuntatyön arvostuksen lisääminen ovat toiminnanjohtajan työn kovaa ydintä. Jussi rakastaa kuntahallintoa sekä kirjastoja ja innostuu helposti myös yhdenvertaisuus- ja perusoikeuskysymyksistä.

jussi.nari@kumula.fi 0400 816 284