Julkisen sektorin leikkaukset alkavat normien purkamisesta

  • Kirjoittaja: Jussi Näri
  • Päiväys:

Maan hallitus on latonut tylyt lukemat säästötoimille. Hallituslähteistä on väläytelty tuhansien virkamiesten vähentämistä julkiselta sektorilta.

Samalla sakset ovat heiluneet vähän sinne sun tänne, eikä ole voinut välttyä ajatukselta, että noinkohan tätä oli ajateltu loppuun asti.

Kun virkatoiminnan tulee perustua lakiin, alkaa hallinnon keventämiseen tähtäävä prosessi säädösten perkaamisella. Kuntapalvelujen osalta Kuntaliitto on käynnistänyt jo oman normitalkoonsa, jossa kuntia ja kuntalaisia on kehotettu ilmiantamaan kehitystä jarruttavaa normistoa. Kun vaatimukset julkisen sektorin leikkaamisesta lyövät korkealla, ei ole vaikeaa ennustaa perkaamisen  jatkuvan viranhaltijoista normien noudattamista valvoviin viranomaisiin.

Julkisten palvelujen laatua on haluttu varmistaa sekä lakisääteisyydellä että viranomaisvalvonnalla. Jos tätä mekanismia halutaan muuttaa, olisi syytä pohtia myös miten julkisten palvelujen laatua tämän jälkeen valvottaisiin jos valvottaisiin.

Kirjoittaja

Jussi Näri
Toiminnanjohtaja

Jussi on työskennellyt Kumulassa pitkään ja seurannut kunta-alan työmarkkinoita jo vuodesta 2007. Edunvalvonta, työelämän kehittäminen ja kuntatyön arvostuksen lisääminen ovat toiminnanjohtajan työn kovaa ydintä. Jussi rakastaa kuntahallintoa sekä kirjastoja ja innostuu helposti myös yhdenvertaisuus- ja perusoikeuskysymyksistä.

jussi.nari@kumula.fi 0400 816 284