Johtajuusseminaarissa pohdittiin vastuullisuutta

  • Kirjoittaja: Jussi Näri
  • Päiväys:

Mitä vastuullisuus tarkoittaa johtamisessa ja mistä vastuullisuus muodostuu? Miten vastuullisuutta tulisi johtaa? Näitä teemoja käsiteltiin vuosittaisessa johtajuusseminaarissa, jonka järjestimme yhdessä Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten kanssa (Specia ry, Viesti ry, Skilla ry, TAKU ry ja MAL ry).

Seminaaripuhujina teemaa avasivat Vaasan yliopiston Tommi Lehtonen sekä Helsingin taidemuseo HAM:in Jonna Hurskainen. Tommi Lehtonen linkitti vastuullisuuden YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin ja muistutti tekojen viime kädessä ratkaisevan vastuullisuuden. Case-esimerkkinä seminaarissa kuultiin Helsinki Biennaalista, joka on Helsingin Vallisaaressa kahden vuoden välein toistuva kansainvälinen kuvataidetapahtuma. Puheenvuorossa pohdittiin, miten vastuullisuus saadaan toteutumaan, kun tapahtuma järjestetään monen eri toimijan kesken ja vieläpä haavoittuvassa luontoympäristössä.

Seminaarin päätti asiantuntijapaneeli. Mukana keskustelussa olivat S-ryhmän vastuullisuudesta, viestinnästä ja markkinoinnista vastaava johtaja Päivi Anttikoski, Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen sekä kirjailija, advisor Saana Rossi.

Päivi Anttikoski kertoi, että vastuullisuudessa tekojen ja sanojen välillä ei voi olla ristiriitaa. Toisaalta organisaatiot eivät aina muista kertoa omasta vastuullisesta toiminnastaan. Mutta aivan kuten Tommi Lehtosen alustuksessa kuultiin, vastuullisuuden korostaminen markkinoinnissa on varsin ok, mutta vastuullisuus syntyy teoista. Sitä ei voi myöskään työntää yksin henkilöstöhallinnolle, kiteytti Saana Rossi. Vastuullisen toiminnan johtamisessa tarvitaan kaikkien yhteistyötä.

Paneelikeskustelussa tuli esiin sangen arvokas teema: ihmisten arvostaminen ja sen näyttäminen sekä yhdessä tekemisen eteenpäin vievä voima. Vastuullisuus on näin myös hyvän työelämän ytimessä. Se edellyttää hyvää johtamista ja hyvää työilmapiiriä. Näitä myös ammattijärjestöt työssään edistävät.

Hieno tapahtuma, joka saa varmasti jatkoa myös tulevaisuudessa. Olitko kuulolla YouTube -streamissa? Kerrothan kommenttisi palautelomakkeella, sen löydät sähköpostistasi.

Kirjoittaja

Jussi Näri
Toiminnanjohtaja

Jussi on työskennellyt Kumulassa pitkään ja seurannut kunta-alan työmarkkinoita jo vuodesta 2007. Edunvalvonta, työelämän kehittäminen ja kuntatyön arvostuksen lisääminen ovat toiminnanjohtajan työn kovaa ydintä. Jussi rakastaa kuntahallintoa sekä kirjastoja ja innostuu helposti myös yhdenvertaisuus- ja perusoikeuskysymyksistä.

jussi.nari@kumula.fi 0400 816 284