Liity jäseneksi

Rakenneuudistus kurittaa kuntia

Kun kansakunnan henki on tasaantunut työmarkkinaperjantain jälkeen, on viikonloppuna ollut aikaa tarkastella Valtioneuvoston rakennepoliittista ohjelmaa hieman tarkemmin. Sinänsä ohjelman kirjaukset eivät tulleet yllätyksenä, sillä julkisen keskustelun säästötähtäimessä kunnat ja julkinen sektori ovat olleet jo pitkään.

Nyt tulisikin peräänkuuluttaa siltä samalta julkiselta keskustelulta myös intoa ja asiantuntemusta ruotia politiikkaohjelmaa tarkoin. Yksinomaan normitalkoista keskusteleminen ei riitä kun normien taustalla on kuntapalvelujen järjestäminen.  Rakenteelliset uudistukset eivät ole pois kunnilta, vaan kysymys on kuntapalveluiden uudelleen järjestämisestä ja niiden palvelujen loppukäyttäjiä ovat kuntalaiset. Nyt puhutaan siis kuntien palveluvalikoiman uudelleenjärjestämisestä, sillä rakennepoliittisen ohjelman mukaan kuntien tehtäviä puretaan yhden miljardin euron kustannuksia vastaavasti.

Kun samaan aikaan kuntien vastuulle annetaan toisen miljardin säästöjen löytäminen, herää kysymys mitä tehtäviä aiotaan leikata jotta säästötavoitteisiin päästäisiin. Kunnan talousarviosta suurimman osan nielee sosiaali- ja terveystoimi sekä opetustoimi, joten ei liene vaikea ennustaa että jatkossa entistä suuremman ja entistä enemmän palveluja tarvitsevan väestön huolehtimiselle on entistä vähemmän resursseja. Tämän yhtälön toteuttamiseksi tarvitaan tarkkaa suunnittelua, budjetointia, valmistelua, taustaselvityksiä ja taitavaa johtamista. Puheille ”hallintohimmeleiden” purkamiseksi ei siis tässä tilanteessa ole sijaa.

Jaa sivu: