Liity jäseneksi

Mikä on hävikkiviikko ja miten se kannattaa huomioida?

Servican kehittämispäällikkö, Kumulan hallituksen varajäsen Tuire Puranen kertoo vinkit hävikkiviikon huomioimiseen ruokapalveluissa ja kotona.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa ja koko ravintola-alan ruokahävikki on 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa. Hurjia lukuja, ja hävikkiviikko pyrkii herättämään ihmisten huomion siihen, miten paljon syötäväksi kelpaavaa ruokaa menee roskiin joka päivä niin kotona kuin ruokapalveluissa, kaupoissa kuin alkutuotannossakin.

Viikkoa vietetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa ja nyt erityisenä teemana on hävikkiruoan ilmastovaikutukset - tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. 

Hävikin vähentäminen on siis paitsi ilmastoteko, se myös säästää selvää rahaa. Kysyimme Kumulan hallituksen varajäseneltä, Tuire Puraselta parhaat vinkit hävikin vähentämiseen kuntien ruokapalveluissa ja kotona jokaisen omassa arjessa. Puranen työskentelee kehittämispäällikkönä Servicassa, joka tuottaa ruokapalveluita mm. Kuopion kaupungille.

Miten oma organisaatiosi huomioi hävikkiviikon?

Servica on mukana koulukampanjassa, jossa hävikkilähettiläät Savonia-AMK:sta kertovat 5.-6. luokkalaisille hävikin synnystä ja sen torjumiskeinoista. Kampanjassa yhteistyössä Servican kanssa ovat Kuopion kaupunki, Savonia AMK, Jätekukko sekä KierRe-hanke. Hävikkiviikosta tiedotetaan julisteilla ja pöytäkolmioilla kouluissa ja lounasravintoloissa. Hävikkiä seurataan meillä joka päivä, mutta erityisesti teemaviikolla olemme tarkkana.

Millaisia keinoja suosittelet huomioitavaksi hävikin suhteen kuntien ruokapalveluissa tai ihan toimistojen omassa arjessa?

Keittiöissä kannattaa seurata päivittäin ja viikoittain ruokahävikin syntymistä ja toteutuneita määriä kirjata seurantataulukkoon. Hävikkimittari koulun ruokasalin seinällä kertoo oppilaille konkreettisesti lautashävikin määrän. Esillä oleva lautasmalli ohjaa ottamaan ruokaa lautaselle kohtuullisesti.

Joskus ruokaa jää yli tarkoista valmistusmääristä huolimatta, voi ylijäämäruokaa myydä oppilasruokailun jälkeen. Kuopiossa ylijäämäruokaa myydään jo yhdeksällä koululla koulupäivinä. Lähialueen asukkailla on mahdollisuus käydä ruokailemassa ruokasalissa, mikäli oppilasruokailuun varattua lounasta on jäljellä.

Mitä jokainen voi tehdä omassa arjessaan itse hävikin vähentämiseksi?

Jokainen voi vaikuttaa ruokahävikkiin esimerkiksi kaupassa käydessä ja omassa keittiössä. Ensin kannattaa tutkia kaappien, jääkaapin ja pakastimen sisältö, ja lähteä vasta sitten kauppaan ostoslistan kanssa. Suunnitelmallisuuden hyödyt näkyvät myös omassa lompakossa. Ruokahävikkiä voi vähentää ottamalla lautaselle vain sen verran kuin syö. Lautasmalli on tässä hyvä apu!  

Minkä ruoan olet itse viimeksi valmistanut jääkaapin tähteistä?

Lihapullapastan, tein sen edelliseltä päivältä jääneistä lihapullista, ruokakerman ja pastapussien jämistä.

Katso lisää hävikkiviikosta: https://havikkiviikko.fi/

Lähteet: https://havikkiviikko.fi/

Hanna Harrison

Hanna Harrison

Palvelu- ja koulutussuunnittelija

hanna.harrison@kumula.fi

0401245571

Jaa sivu: