Liity jäseneksi

Uusi sopimus kunta-alalle!

Kunta-alan uusi virka- ja työehtosopimus on valmis. Monivaiheisten neuvottelujen kestäessä vauhtia haettiin valtakunnansovittelijan toimistosta. Neuvottelupöytään palattiin, vaikka sote-alan järjestöt kaatoivat jo hyväksytyn sovintoesityksen. Neuvottelujen käynnistyttyä uudelleen edettiin rivakasti, ja keskiviikon ja torstain aikana päästiin yhteisymmärrykseen sopimuksen sisällöstä ja merkittävimmistä muutoksista.  Tässä sopimuksen sisältöä pähkinänkuoressa:  

  • Sopimus on voimassa 23 kuukautta sopimuskauden ollessa 1.4.2020 – 28.2.2022. 

  • Palkankorotukset 3,04 % sopimusaikana jakaantuen seuraavasti:  

        - Yleiskorotus 1.8.2020 1,22 % tai vähintään 26 euroa
        - Yleiskorotus 1.4.2021 1,0  % 
        - Paikallinen järjestelyerä 1.4.2021 0,8 % 

  • Kilpailukykysopimuksen mukainen työajanpidennys päättyy 1.8.2020. Sen jälkeen palataan aiempaan, puoli tuntia lyhyempiin viikkotyöaikoihin.  

  • Lomarahojen muuttamista vapaaksi joustavoitetaan.  

  • Liukuvassa työajassa työaikasaldon plustuntien maksimimäärä kasvaa 40 tunnista 50 tuntiin.  

Meille tärkeitä teemoja on ollut aina myös palkkatasa-arvo. Naisvaltaiset alipalkka-alojen palkkauksen korjaaminen sekä palkkaerot yksityisen ja kunta-alan välillä ovat olleet tavoitelistamme kärjessä. Valtakunnansovittelijan esitykseen palkkaohjelma ei päässyt, mutta uusissa neuvotteluissa palkkaohjelma eteni osapuolten yhteiseksi ja pysyväksi tilastohankkeeksi. Tällä hankkeella selvitetään nyt syitä palkkauksen epätasa-arvoon sekä menetelmiä yksityisen ja kunta-alan palkkaerojen korjaamiseen. 

Tavoittemme neuvotteluille olivat ns. yleisen linjan mukaiset korotukset eli vähintään samat korotukset kuin muillekin aloille. Lisäksi lähtökohtana oli kiky-tunneista pääseminen eroon. Epätasa-arvoisen palkkauksen korjaaminen oli myös tavoitelistallamme. Hienoa, että saimme kunta-alalle uuden sopimuksen ja hienoa, että edistyimme myös meille tärkeissä tavoitteissa.  Kiitoksia tästä neuvottelujärjestö JUKO:lle ja sen neuvottelijoille.   

Jussi Näri

Jussi Näri

Toiminnanjohtaja

jussi.nari@kumula.fi

0400 816 284

Jaa sivu: