Liity jäseneksi

Maailman onnellisin viranhaltija

Tänään ja huomenna on hetki, kun suomalainen palauttaa kosketuksensa luontoon ajamalla parisataa kilometriä moottoritieltä poispäin. Juhannuksen taika tarttuu tielläliikkujiin, kun Radio Suomi kertaa kuutostien päällystystyöt ja odotettavissa olevan mansikkasadon. Iltapäivälehtien juhannusliite kertoo, että kaupat ovat kiinni ja muistuttaa, milloin Alko on seuraavan kerran auki. Keskiaukeama paljastaa, miten taitavasti parin vuoden takainen missi rakentaa bikineissä kompostin. Rosé-viini on näköjään tosi kiva vaihtoehto kalalle. Perillä kehittämistyöryhmien kappaleiksi raatelema virkamieli saa ensihoitoa, kun vaihtuu jalkaan farkut, verkkarihousut.

Tästä eteenpäin tie vie kohti juhannusyön luonnontilaa, joka saisi Rousseaunkin vihertymään kateudesta. Ruoka kypsennetään avotulella, olutta juodaan auringonnousuun. Kaukana on kavala maailma, jossain ABC-asemien tuolla puolen.

Ja sauna! Juhannusvieraiden kanssa kylpeminen vaikka yömyöhään asti on tärkeä osa meikäläistä keskikesän perinnettä. Naisväen kattaessa vahakankaan leveydeltä makkaraa ja Uutta Kätevämpää Perhekokoa, osallistetaan muut veden kantamiseen ja saunan kiukaan sytyttämiseen. Capri-housuisten kesämiesten kehuessa kilvan rantasaunaa, kertoo isäntä nöyränä saunan olevan appiukon rakentama ja sellaiseksi helvetin huono. Kattaus juhannuksen perinteisiin on nyt viimeistä silausta vaille valmis.

Saunan jälkeen otetaan hetki aikaa ihan itsekseen, kaivetaan älypuhelin esiin ja kerrotaan Facebookissa, että on muuten saunottu ja syöty ja että Suomen kesää ei voita mikään. Toimituksen jälkeen palataan yleiskeskusteluun ihmettelemään eri operaattorien kuuluvuuksia tienoolla ja päivitellään, kuinka jotkut ihmiset ovat sitten kännykkäriippuvaisia.

Pragmaattinen päätöksentekojärjestelmä saa väistyä hetkeksi animismin tieltä, kun iltapäivälehdistä opiskellaan juhannusyön taikoja. Tulevan sulhon tai morsiamen voi kuulemma nähdä unissa, jos tyynyn alle asettelee seitsemän erilaista kukkaa tai yrttiä, ja siksi pielusten alle päätyy horsmaa, tuliaisruusuja ja italialainen luomutimjami. Miesväki puolestaan lähtee soutelemaan järvelle väkijuomapullojen kanssa. Tuolloin voi perimätiedon mukaan rannalla nähdä tulevan lesken.

Sadepäivän kääntyessä iltaan ja puheäänen voimistuessa hyvälle keskitasolle on aika hiljentyä ja grillin ja kiukaan tuijottelun jälkeen tuijotella tuleen vielä vähän lisää. Juhannuskokkoon on kerätty risut ja naapuritontin rakennusjätteet ja ei kai se herranjumala aio laittaa sinne autonrengastakin! Liekkien kohotessa kohti kaakosta päin selkenevää puolipilvistä, oikenee esittelijänvastuun kumaraan painama selkä ja ajatukset valtaa kaihomieli.

Väsynyt viranhaltija näet vähät välittää sveitsiläisten vietyä maailman onnellisimman kansan tittelin, sillä tässä on oma onni, savunhajuisena ja kosteana.

Toivotamme oikein hyvää juhannusta.

(julk. Kumina 2/2012)

Jaa sivu: