Liity jäseneksi

Luottamusta tarvitaan jatkossakin

Juha Sipilän luotsaaman hallituksen kärkihanke haudattiin eilisessä tiedotustilaisuudessa. Paikalla poistui joukko pettyneitä työmarkkinajohtajia, ja sosiaalisessa mediassa alkoi valssi kaatuneen yhteiskuntasopimuksen haudalla. Palkansaajajärjestöjä ja erityisesti SAK:ta vaadittiin tilille sopimuksen kaatamisesta. Kesken sopimuskauden sitoutuminen työajanpidennyksiin ja nollasopimuksiin viiden prosentin kilpailukykyloikan ponnistajana taisi olla Hakaniemessä liian kova pala nieltäväksi. Silti kenelläkään ei liene varaa henkseleiden paukutteluun, sillä yhteiskuntasopimuksessa olisi ollut paljon hyvää.

Jo pelkästään työelämäasioiden eteenpäinvieminen kolmikannassa olisi ollut asiantuntija-ammattien kannalta tärkeää. Nyt näissä todennäköisesti edetään hallitusvalmistelun kautta. Muutosturva, yhteistoimintalain uudistaminen ja työaikapankin kehittäminen ovat kuitenkin teemoja, joiden kehittämisessä työmarkkinajärjestöjen olisi hyvä olla mukana.

Ja ovat ne jatkossakin työmarkkinajärjestöjen ominta pelikenttää. Voi olla että kolmikantaan tuli särö, jos näitä kysymyksiä aletaan viemään nyt eteenpäin hallituksen toimesta, mutta olisi vaikeaa uskoa että tässä palkansaajat sivuutettaisiin ota tai jätä – periaatteella. Uusia neuvotteluja tulee ja silloin tarvitaan jälleen sitä luottamusta.

Jaa sivu: