Liity jäseneksi

Kaatuiko yhteiskuntasopimus nyt viimeisen kerran?

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen lopullisesti tämän aamun neuvotteluissa ei juuri tyylipisteitä kerää. Pitkälle venyneet neuvottelut olivat jo lähtiessä melkoisessa solmussa. Joidenkin uutislähteiden aiemmat viestit siitä, että neuvotteluissa olisi edistytty jo aiemmin eivät pitäneet paikkaansa. Luottamus on ollut koko ajan todella niukassa.

Aiemmin syksyllä Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti sääntömuutoksestaan, joka estää keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen tekemisen. Asia uutisoitiin näyttävästi. Tupoilun aika olisi nyt ohi. Tämä ei suinkaan tarkoittanut kamelin selän katkeamista Hakaniemen kuljetusliitoissa. Päinvastoin,  se tarjosi nyt helpon takaportin AKT:lle irrottautua näyttävästi yhteiskuntasopimuksesta. EK:lle puolestaan AKT:n mukana pysyminen on ehdottoman tärkeää. Vientiherkät avainalat pitää saada yhteiseen ruotuun. Näiden viestien ja toimien ajoitus ei olisi voinut juuri enempää mennä pieleen.

Yhtä hyvin voidaan kuitenkin myös ajatella, että hyväksymällä AKT:n poisjäännin EK olisi näyttänyt vihreää valoa myös muiden liittojen mahdolliselle irtautumiselle. Tällaisia varaumia oli ilmeisesti jo väläytelty. Koko paketti olisi silloin levinnyt alkutekijöihinsä. Tosin ei se juuri valmiimpana ole nytkään.

Vaikka keskusjärjestöt haluavat pitää neuvottelut auki vielä uutta ponnistusta varten, on takamatka tällä hetkellä melkoinen. Juuri nyt huutelua käydään lähinnä siitä kenelle Musta Pekka neuvottelujen kaatamisesta kuuluu. Tulevien liittokierrosten aikana se ehtii käymään vielä monissa käsissä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että mennään kohti hallituksen pakkolakipakettia. Sen hinta on kova ja suurimman osan siitä maksavat julkisen sektorin naisvaltaiset alat.

 

 

 

Jaa sivu: