Jo riittää kirjastotyön halpuuttaminen!

Viime vuoden loppupuolella kirjastopiireissä kohistiin rekrytointi-ilmoituksesta, jossa palvelukseen haettiin kirjastonhoitajaa. Ilmoituksessa luetellut vastuualueet kuuluivat kuitenkin paremminkin kirjastonjohtajan tehtäviin, vaikka osa vastuualueista olikin jaettu kaupungin kulttuurijohtajan ja nyt valittavan kirjastonhoitajan kesken.

Keskustelu kävi vilkkaana eri sosiaalisen median forumeilla. Huomautettiin, että tällainen jää yksittäistapaukseksi eikä tästä kannattaisi sen enempiä huudella. Moneen otteeseen alleviivattiin myös uuden kirjastolain erinomaisuutta.

Tuon työpaikkailmoituksen jälkeen on ilmaantunut myös kolme muuta kuntaa, joissa palvelukseen etsitään henkilöä tekemään kirjastonjohtajan työtä eri tehtävänimikkeellä ja alemmalla palkalla.

Pahoittelut, mutta en voi olla kirjoittamatta, että mitäs me sanoimme. Kumula ry:n kirjastolakia koskeneessa lausunnossa nimenomaan vaadittiin, että kelpoisuusvaatimukset on sisällytettävä kirjastolakiin. Kuten kaikki kirjastolakiin tutustuneet tietävät, vanhan kirjastoasetuksen kelpoisuusvaatimukset jätettiin rannalle. Tulos on nyt kaikkien nähtävillä.

Kirjastoalan asiantuntijatyötä halpuutetaan nyt tavalla, jota me emme voi hyväksyä. Kehittäminen, koordinointi, talous- ja henkilöstöhallinto ja johtaminen on kirjastonjohtajan työtä, jota ei voi teettää alemmilla tehtävänimikkeillä.
2316 € peruspalkkana kaikesta tuosta on yksiselitteisesti väärin.

Meillä on maailman hienoin kirjastolaitos. Se ei ole kehittynyt sellaiseksi itsestään eikä se sellaisena itsestään pysy. Se ei synny näyttävistä rakennuksista tai juhlapuheista. Sen tekevät kirjastoissa työskentelevät kirjastoalan asiantuntijat. Tämän työn halpuuttamisen on loputtava.

Julkaistu 25.01.2018

Jussi Näri

Jussi Näri

on liiton toiminnanjohtaja. Hämeenlinnalainen kahden pienen pojan isä pitää kiinni hyvästä hallinnosta ja arvostaa suomalaista kirjastolaitosta ylitse muiden.

Takaisin ylös
© 2018 Kumula