Liity jäseneksi

Jäsenmaksu-uudistus

Jäsenmaksuun suunnitteilla muutoksia vuonna 2022

Akavan Erityisalat päätti kevätliittokokouksessaan 2021 muuttaa jäsenyhdistyksiltä perittäviä jäsenmaksuja prosenttiperustaisista kiinteiksi vuoden 2022 alusta. Tämän johdosta myös yhdistykset voivat jatkossa periä kiinteää kuukausijäsenmaksua jäseniltään, jos niin omissa vuosikokouksissaan päättävät.   

Myös Kumulassa on kiinteä jäsenmaksumalli parhaillaan tarkassa selvittelyssä ja arvioimme millaisia vaikutuksia jäsenillemme olisi kiinteästä jäsenmaksusta. Tarkastelemme myös, miten jäsenmaksu-uudistus vaikuttaisi yhdistyksen talouteen.

Jäsenmaksusta päätetään itsenäisesti, riippumatta kattojärjestömme tekemistä muutoksista, yhdistyksen syyskokouksessa 20.11.2021. Jos syyskokous päättää siirtymisestä kiinteään jäsenmaksumalliin, mahdolliset uudet jäsenmaksut astuisivat voimaan 1.1.2022 alkaen.

Kiinteä jäsenmaksu ei vaihtele kuukausittaisten tulojen vaihdellessa

Uudistuksen myötä jäsenmaksua ei enää maksettaisi esimerkiksi lomarahoista, ylityökorvauksista, iltalisistä tai luontoiseduista eikä muista ylimääräisistä ansioista. Kiinteässä jäsenmaksumallissa jäsenmaksu ei ole enää riippuvainen palkan suuruudesta. Tällöin jäsenmaksun maksaminen helpottuisi erityisesti niillä jäsenillä, jotka maksavat jäsenmaksunsa itse, työskentelevät usealle työnantajalle ja joiden kuukausiansiot vaihtelevat. Muutoksista huolimatta jäsenmaksu on edelleen verovähennyskelpoinen.

On hyvä, ettei uudistuksen jälkeen jäsenmaksua makseta enää erilaisista lisäansioista ja palkkioista. Toisekseen vaikka jäsenmaksu muuttuisi kiinteäksi, niin työnantajaperintä säilyy. Toisaalta ne jäsenet, jotka maksavat jäsenmaksunsa itse, hyötyvät kiinteän jäsenmaksun helppoudesta, Kumulan hallituksen puheenjohtaja ja kirjastopedagogi Sonja Peschkow muistuttaa.

Hallitus esittää varsinaisen henkilöjäsenen jäsenmaksuksi 31 euroa kuukaudessa

Kumulan hallitus esittää syyskokoukselle siirtymistä kuukausiansioista perittävästä 1,1 %:n jäsenmaksusta kiinteään jäsenmaksumalliin ja varsinaisen henkilöjäsenen (palkansaajan) jäsenmaksuksi 31 euroa kuukaudessa.

Varsinaisen henkilöjäsenen mediaanijäsenmaksu Kumulassa on aiemmin ollut 34 euroa. Koska uusi jäsenmaksu on alle mediaanijäsenmaksun, useimpien jäsenten jäsenmaksu laskee. Joidenkin jäsenten jäsenmaksuun saattaa tulla pieni korotus. Hallituksen esityksessä jäsenmaksujen uudistamiseksi huomioidaan myös työelämän ulkopuolella olevat jäsenet ja opiskelijajäsenet matalammilla kiinteillä jäsenmaksuilla. Tavoitteena on, että jäsenmaksun voi maksaa vanhaan tuttuun tapaan kerran kuussa tai uutuutena koko vuoden kuukausimaksut kerralla.

Riippumatta jäsenmaksun määrästä, Kumula tarjoaa jatkossakin sekä työelämän ulkopuolella oleville että työsuhteessa, ammatinharjoittajana, yrittäjänä tai freelancerina työskenteleville jäsenilleen samat palvelut. Uusia palveluita myös kehitetään jatkuvasti vastaamaan jäsentemme tarpeita ja odotuksia.

Vaikuta osallistumalla syyskokoukseen

Osallistumalla syyskokoukseen marraskuussa 2021 voit vaikuttaa jäsenmaksun suuruuteen.Osallistumalla syyskokoukseen marraskuussa 2021 voit vaikuttaa jäsenmaksun suuruuteen. Syyskokoukseen voit ilmoittautua jo nyt. Lähetämme varsinaisen kokouskutsun jäsenillemme myös postitse lähiviikkojen aikana. Seuraamalla tämän sivun päivityksiä ja muita sähköisiä kanaviamme saat lisätietoa jäsenmaksu-uudistuksen etenemisetä. Jos jäsenmaksu-uudistus mietityttää, herättää kysymyksiä tai huolia, olethan yhteydessä laittamalla sähköpostia osoitteeseen kumula@kumula.fi.